fredag 27 december 2013

Ingefärsnötter

Ingefärsnötter receptet har vi hittat i Köksalmanck 1980 och har funnits med länge... De skulle åxo kunna kallas kryddsmåkakor eller något i den stilen för många förundrar sig över att de skall smaka endast ingefära, men så är det dock inte. De har en speciell julig smak och inte endast ingefära. Värt att prova, mycket enkelt att baka.


 
200g smör
1 1/4 dl grädde
1 dl sirap
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 1/4 tsk soda
8 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker poröst. Blanda ner grädde, sirap och därefter kryddor, soda och mjöl så att det blir en smidig deg.
Låt ligga i svalt, gärna över natten.
Rulla små runda bollar och lägg de på en plåt. Tryck bollarna aningen antingen för hand eller med hjälp av en gaffel. Garnera med nötkärnor. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter.
Ha tillräckligt med avstånd på plåten eftersom det flyter ut något.

Låt småbröden torka och kallna. Förvara dem i plåt- eller glasskål.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar